fbpx

10 tips voor ondernemers waarmee jij een vliegende start creëert voor 2021

Hoe hou je als ondernemer een positieve mindset in 2021? Mentaal weerbaar zijn is een belangrijke eigenschap van succesvolle ondernemers. Als sterke ondernemer moet je over een mentale kracht beschikken om correcte beslissingen te nemen, tegenslagen te verwerken en vooral nieuwe uitdagingen aan te gaan! In deze blog vind je een 10-tal tips om je mentale weerbaarheid te vergroten als zaakvoerder.

#1 Je bent succesvol!
Mensen zijn vaak jaloers op succesvolle ondernemers. Dat komt door het grimmig sfeertje rond ondernemerschap dat heerst in België. Als je faalt, dan scheppen ze graag plezier met je miserie. Besteed hier geen aandacht aan en besef dat je succesvol mag zijn! Je zoekt best naar kansen, je leert de nodige skills en ga ervoor! Wacht dus niet op toestemming om succesvol te zijn.

#2 Focus op je mentale en fysieke gezondheid
Verkrijg mentale sterkte door een focus te leggen op jouw mentale en fysieke gezondheid. Probeer een specifiek en duidelijk doel voor ogen te hebben en werk er naartoe met een prominente focus. Met die focus zal je het succes bereiken dat voor ogen hebt genomen. De key is wilskracht, doorzettingsvermogen en training.

#3 Flexibiliteit
Mentaal weerbaar zijn betekent ook dat je flexibel genoeg bent om je aan te passen en indien nodig van koers te veranderen als de situatie erom vraagt. Blijf niet koppig en verander tijdig van strategie als die niet langer werkt. Kom dus met oplossingen, en niet met excuses. Als je genoeg creativiteit hebt, vind je altijd oplossingen!

#4 Sta stil bij je emotionele bewustzijn
Belangrijk is om bewust stil te staan bij hoe je je voelt, en te begrijpen hoe die emoties je beslissingen beïnvloeden. Hou ze onder controle of buig ze om in iets constructiefs. De truc is om je rationele kant en emoties te balanceren en zo zal je ongetwijfeld de beste keuzes maken voor je bedrijf. Als je emotioneel bewust bent van jezelf, dan zal dat je ook helpen om de emoties van anderen beter te begrijpen. Kan nuttig zijn om je (digitale) strategie af te stemmen op de persoon of doelgroep die je voor ogen hebt.

#5 Weg met angsten
Angst en onzekerheid verzwakken je. Als je je hierdoor laat leiden, zullen angst en onzekerheid je acties en beslissingen sturen. Ga er niet van lopen, maar zie ze onder ogen. Mentaal weerbare ondernemers beseffen dat ze oncomfortabele zaken moeten omarmen om hun potentieel volledig te kunnen benutten. Treed eens buiten je comfortzone en realiseer dat angsten je zo nieuwe vaardigheden kan opleveren die je sterker maken voor morgen!

“De truc is om je rationele kant en emoties te balanceren en zo zal je ongetwijfeld de beste keuzes maken voor je bedrijf. Als je emotioneel bewust bent van jezelf, dan zal dat je ook helpen om de emoties van anderen beter te begrijpen. “

10 tips voor ondernemers waarmee jij een vliegende start creëert voor 2021​

#6 Geef niet op
Probeer moed en doorzettingsvermogen te combineren. Veel moed hebben betekent niet gebrek hebben aan angst. Nee. Het helpt je juist om die angst te overwinnen. Er zullen zich altijd oplossing aandienen als je je tegenslag onder ogen wil zien en volhardend genoeg bent om lang genoeg in de strijd te blijven.

#7 Beheers je gedachten
Monitor je gedachten goed. Ook dit zal je helpen weerbaarder te worden. Laat je niet verlammen door negatieve gedachten en probeer ze in de kiem te smoren. Kortom, mentaal weerbaar zijn is de vaardigheid hebben om een negatieve ervaring snel om te zetten in een positieve.

#8 Leer voortdurend bij
Vaardigheden en taken die je onder de knie hebt moet je aanscherpen om efficiënt en competitief te blijven. Mentaal weerbare ondernemers leren voortdurend bij. Fouten zijn geen mislukkingen maar mogelijkheden om te leren. De volgende keer zal het beter gaan!

#9 Zoek gezonde manieren om je stress te beheersen
Wat je eet, de rust die je neemt en je dagelijkse beweging dragen bij aan je geestelijke gezondheid. Neem rust op de juiste momenten en eet verse en gezonde voeding. Sporten maakt gelukshormonen aan die je positief stemmen en voeren stresshormonen af. Zelfzorg is echt belangrijk als je op je best wilt blijven presteren. Ontwikkel dus concreet gezonde manieren om je stress te beheersen.

#10 Durf om hulp vragen
Geef toe dat je niet alles alleen kunt. Je hoeft niet bang te zijn om zaken uit te besteden. Weet je niet veel over sales en verkoop? Schakel dan een externe sales consultant in. Zijn bureaucratie en administratie ook niet je ding? Doe dan een beroep op een boekhouder om je hierbij te helpen. Weinig of geen tijd om je marketing eens grondig onder handen te nemen? Schakel dan een marketingbureau in. Ook wij kunnen hierbij helpen!